![]() |
![]() |
|
|
#11 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
![]() Üyelik tarihi: Nov 2008
Teşekkür: 558
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Sevgili paris,
Evet, daha ilk kez bir programlama dili öğreniyor olduğun çok belli. Tüm programlama dillerinin anlatımında ilk olarak "MERHABA DÜNYA" öğretilir. 20 sene önce biz bunu da beceremiyor ve "HELLO WORLD" yazan ingilizce programlarla başlıyorduk. Bu senin için bir avantaj. Programlama dillerinin genel mantığı, ekrana görüntü vereceksen, ilk vereceğin görüntü ekrana bir kaç karakter olsun yazdırabilmektir. Sen PHP'de ekrana Merhaba Dünya yazdırmayı öğrenmişin farkında değilsin. Örneğin bir web siten var, ve bunun bir yerinde ekrana yazı yazdırmak istiyorsun. Gider sitenin ilgili yerine dreamweaver'da "Merhaba Dünya" yazarsın ve işi çözmüş olursun. Haklısın bunu PHP ile neden yapasın ki? Ama iş bu kadar değil, PHP'de ekrana yazı yazdırmayı öğrenmeden diğer hiç bir şeyi öğrenemezsin. Örnekleri biraz ilerle göreceksin ki, daha sonra, şu sorularla karşılaşacaksın Sayfa ziyaretçine bir kaç text kutusu gösterip içine birşeyler yazdıracaksın, eğer ziyaretçi soruna doğru cevap verdiyse, o zaman ekrana "Hello World" yerine "Tebrikler Cevabı Bildiniz" , ya da "Tebrikler Kullanıcı Adınız ve Şifrenizi Doğru Girdiniz" gibi yazılar çıkarttıracaksın. Ekrana yazı yazdırmayı öğrendikten sonra, gideceğin biraz daha yol var, ama bunu başardıysan işin yarısını başardın demektir. Saygılar. (Not: PHP 'de echo komutu ekrana yazı yazdırma komutudur. Bu yazılar düz metin olmak zorunda değildir, html komutları da olabilir. Örneğin PHP- Kodu:
|
|
| Teşekkür eden: | Quiet_Scream (21-08-2009) |
|
|
#12 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Sevgili paris,
iş yoğunluğumdan seni tam anlayamamışım kusura bakma. Yarım doktor candan eder derler ya, işte öyle olmuş, seni yanlış anlayıp yanlış cevaplamışım ve sen de sanıyorum bu arada bir kaç adım daha öteye gidemediğin için, işin peşini bırakmışın ki bu güne kadar hala cevap yazmamandan böyle anlaşılıyor. Öncelikle, bazı sitelere girip o sitelerde, sadece komutları görmen ve komutların ne anlama geldiğini ya da ne işe yaradığını göstermemiş olması tüm sitelerin böyle olduğu anlamına gelmez. Normalde sana, buradan sırasıyla yüzlerce komutun tek tek örnekler vererek ne işe yaradığını anlatmak isterim ancak benim de o kadar zamanım yok. Bunun yerine sana , komutların ne işe yaradığını anlatan siteler bulmaya ve buradan linklerini vermeye çalışacağım. Ancak, anlatmazsam ayıp olacak diye düşündüğüm şey, o ilk verdiğin komut örneğidir. Baştan alacak olursak; Normalde html sayfalarında örneğin index.htm dosyasını notepad ile açıp HTML-Kodu:
<body>
HTML-Kodu:
</body>
Merhaba Dünya yazıp kaydedip kapatırsan bu index.htm sayfasını açtığında ekranda Merhaba Dünya yazısını görmüş olursun. Oysa ki, php sayfalarında yine HTML-Kodu:
<body>
HTML-Kodu:
</body>
< ?php echo "merhaba dünya"; ?> yazman gerekmektedir. Burada echo ekrana yaz anlamında kullanılmıştır. Php 'de bazı komutların alternatifleri de vardır. echo'nun alternatifi de print komutudur ve benzer şekilde kullanılır. < ?php print "Merhaba Dünya"; ?> yazdığında da aynı sonucu elde etmiş olacaksın. Diğer site örnekleri için araştırıp burada paylaşacağım.
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Ayrıca sıfırdan php öğrenmek istiyorsan kitap almak yerine, hakkı öcal'ın el kitabını internetten bulabilirsin, byte dergisi bundan 10 sene kadar önce vermiş olduğu bu güzel kitapçığı öneririm. İnternetten kolaylıkla bulabilirsin.
Bu arada php komutlarının açıklamalarını ararken farkettim ki, tek bir sitede a komutu = xxx b komutu = yyy şeklinde aranırsa bulunamayacağını anladım. Çünkü komutlar birbirleri ile bağlantılı ve iç içe şeyler. Bu nedenle hakkı öcal php kitabını bul ve sıfırdan başla diyorum.
|
|
|
|
#14 (permalink) |
|
Yepyeni üye
Teşekkür: 0
0 Mesaja 0 Teşekkür
![]() |
Tekno Kurs - Anasayfa sitesinden php derslerine bakmanı tavsiye ederim
|