Gofrm - Go-Forum Türkiye  

Geri git   Gofrm - Go-Forum Türkiye > Bilgi Teknolojileri > Network ve server yönetimi (MCSE) > Linux Server

GeriBesleme Konu Araçları Stil
Alt 04-11-2009, 10:35   #1 (permalink)
Üst düzey uzman

academy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür: 558
407 Mesaja 632 Teşekkür
academy seckin uye olma adayi
Standart Sıfırdan Linux Server öğreniyorum.

Tekrar merhaba,

Sıfırdan En Gelişmişe Linux Server kurulumu ve kullanımı!

Sıfırdan en gelişmişe Linux başlığını açtığımda, Microsoft ürünlerinden Windows XP ya da Windows Vista, ya da Windows 7 yerine geçebilecek ücretsiz ve sorunsuz bir Linux yazılımı araştırması yapmakla ilgileniyordum. Şu başlıkta (Burayı Tıklayın) görebileceğiniz gibi bu sorunu şükürler olsun ki çözdüm artık bir ubuntu kullanıcısıyım.
Bu çalışma başarı ile sonuçlanınca, kendime ve Linux'a güvenim daha da arttığı için, artık Linux Server konusuna da el atmaya karar verdim.

Ve hemen ubuntu sunucularına bağlanıp, Ubuntu 9.10 Server sürümünü indirmeye karar verdim.

İşte ubuntu server sürümünü indirdiğim adres : Download Ubuntu Server | Ubuntu

Bu adrese gidin ve size uygun olan Ubuntu Linux Server sürümünü indirin. Tabi lokasyon kısmından Türkey'i seçmeyi unutmayın ki Türkçesi gelsin. Ayrıca dikkat etmeniz gereken hususlar varsayılan olarak 64bit sürümü gelmektedir. Eğer i386 bir makineye yani 32bit bir makineye kurulum yapacaksanız; Alternative download options Bu yazıyı tıklayın ki, altında 32 bit bölümünü seçebilesiniz.
(Bu metin gofrm.com 'da yayınlanmak üzere yazılmış olup, başka yerlerde alınması halinde : Sıfırdan Linux Server öğreniyorum. adresinin açıkça alıntı olarak görüntülenmesi ve bu parantez içindeki yazının da altına eklenmesi zorunludur.)

Konu academy tarafından (13-11-2009 Saat 13:30 ) değiştirilmiştir.
academy isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Teşekkür edenler:
ofcabuk (03-02-2010), TheKarga (04-11-2009)
Alt 04-11-2009, 14:06   #2 (permalink)
Üst düzey uzman

407 Mesaja 632 Teşekkür

Linux Kurulum notlarım!

İndirdiğim Ubuntu 9.10 Server i386 (32bit) sürümünü CD 'ye (20x hızında) yazdırdım. Ve kuruluma başladım.

Kurulum aşamalarında, en çok zorlanacağınız şey, harddiski bölümlendirmedir. Özellikle Windows Server ve Linux server'ı aynı makinede kurarım diye (Acemi iken) hiç düşünmeyin. Bu aşama sizi zorlayabilir ve Linuxla uğraşmayı bırakabilirisniz. Bu işlemi biraz daha tecrübe sahibi olduktan sonraya bırakın.

(Not: Ben acemi biri olarak bu aşamayı da çözdüm biraz zorlandım ama yapılamayacak kadar zor değil. Ancak size yine de öneri olarak harddiski tek parça halinde Linux server'a ayırmanızı tavsiye ediyorum.)

Bir de ext4 olarak formatladım. Ama siz benim yaptığımı değil aşağıda anlattığımı yapın. (Size anlatmak için yeniden aşağıdaki ayarları yapmak için bilgisayarı baştan kuruyorum.)

Kurulumu sırasıyla anlatıyorum. (Aşağıda parantez içinde yazdıklarım benim seçimlerimdir. Academy)
1. CD 'den açtığınız anda dil seçim ekranı gelir. (Beyaz zemin üzerinde Türkçe yi gönül rahatlığı ile seçebilirsiniz.)

2. Ubuntu kurulum seçenekleri gelir, Ubuntu Sunucusunu Kur'u seçin.
3. Dil için ülke seçin (Türkiye)
4. Dil için klavye seçin (Türkçe seçili gelir, değişiklik yapma deyin.)
5. Klavye kökeni (Türkiye)
6. Türkiyede çok klavye var hangisi der (Turkey) (Türkçe Q klavye demektir.)
(Not buraya kadar hep varsayılanları seçerek ilerledik aslında)

.. Kurulum yapılıyor...

7. Bu sırada ağ kablosunun takılı ve DHCP olan bir modeme bağlı olması gerekmektedir.
8. Makine adı seçin : gofrm_server yazabilirsiniz.
9. Disk biçimlendirme : Kılavuzla - diskin tamamını LVM ile ayarlayarak kullan
- Diski seç
- Silinecek emin misin? (Evet)
- LVM yapılandırılsın mı (Evet)
- Diski bölelim mi? (80.0 GB..............) (Hayır bölme / bu rakamı değiştirmezsen tümünü kullanır. (Devam)
- Diski buna göre formatlıyorum emin misin ? (Evet)
- Bu metin gofrm için oluşturulmuştur izinsiz (bu sayfaya link verilmeden) kullanılması yasaktır.

... Çay almaya çıkabilirsiniz... 5-6 dk kurulum yapılacak.

10. Yeni Kullanıcının tam adı : academy player gofrm
11. kullanıcı hesabı : academy
12. Parola : gofrmparola
Doğrulamak için bir daha.
Girdiğiniz parola çok zayıf : (Evet)
13. Ev dizini şifrelensin mi? (Ağdan ya da aynı bilgisayarda ileride açacağınız başka kullanıcılar tarafından /home klasörünüze erişimi yasaklamak isterseniz evet yoksa (hayır)
14. Http vekil sunucu (Active directory ya da modemle sizin aranızda firewall gibi bi sunucu varsa ve internete onun üstünden erişecekseniz onun bilgilerini girin yoksa boş bırakıp (ileri)
..... 2 - 3 dk kadar da bu kurulum sürecek go frm .............
15. Otomatik güncelleştirmeler (Güvenlik güncelleştirmelerini otomatik yükle)
16. Kurulacak yazılımları seçin (Hiç birini seçmedim) (Not: Lamp = Linux için apache mysql php demektir. ama ben ileride elle kurulumu anlatacağım.)
..... 2 - 3 dk kadar burası sürer...........
17. CD Rom Sürücüsünden CD ÇIKARTILDI! CD 'yi oradan al Çünkü (KURULUM BİTTİ!) Şimdi (devam) diyebilirsin.

Bilgisayar yeniden başlayacaktır. (CD 'yi almayı unutma yoksa yeniden kuruluma döner)

Konu academy tarafından (13-11-2009 Saat 13:31 ) değiştirilmiştir.
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!
Teşekkür eden:
ofcabuk (03-02-2010)
Alt 04-11-2009, 14:06   #3 (permalink)
Üst düzey uzman

407 Mesaja 632 Teşekkür

İlk açılış, ilk şaşkınlık!

Eyvah yoksa linux server kullanamayacak mıyım?

Her şey komut satırında olduğu için ve biz windows kullanımına alışmış kişiler olarak ilk başta ya bunda hiç bir şey yok bu nasıl işletim sistemi dedirtecek kadar sizi zolayacağını söylemek istiyorum. Ama (ilerleyen aşamalarda) işin sırrını şöyle çözdüm Linux server'ı sadece kurup bırakıp uzaktan erişerek her işimi yine Linux ubuntu desktop sürümünü kullanarak -.g o f r m .- ayarladım.

exit komutu girdiğiniz her yerden çıkmanızı sağlıyor.
reboot komutu da bilgisayarı yeniden başlatmanızı sağlıyor.

------

Merak etmeyin, Linux'tan zevk alacağınızı ve o size karanlık gelen siyah ekranın aslında ne derinler ne deryalar, okyanuslar içerdiğini keşfettikçe bayılacağınızı garanti ederim.
------

Karşınıza
Server adınız login : çıkıyor oraya yukarıda anlattığım yerde girdiğiniz kullanıcı hesabınızı yazın ve enter'a basın (academy)
Şimdi yukarıda anlattığım bölümde ki şifrenizi girin. enter'a basın.

academy@gofrm_server: $
bunu görüyorsanız artık server'ın içindesiniz hemen bir çok işlem yapmaya başlayabilirsiniz.

Ama önce Administratör 'ün şifresini değiştirmenizi ve Admin yani (Root) olmanızı öneririm çünkü bu çok gerekli olacak. Bunun için Linux Ubuntu destktop sürümünde anlattığımı aynen uygulayabilirsiniz : Sıfırdan en gelişmişe Linux

Ben linux server'ı ilk etapta Web Hosting Sunucusu olarak kullanacağım için önce web server yapmak için gerekli komutları anlatacağım. (İleri de Firewall, File Server vs.. gibi amaçlarla kullanmak için gereken konulara başka başlıklarda değinmeyi düşünüyorum.)

-----------------------------
Not: Linux server kullanıcıları üzülmeyin, bir gün gelecek ve windows gibi olmasa da, mouse ile işlemlerin yapılabileceği bir linux server işletim sistemi sizin için yazacağım inşallah. Yani sıfırdan değil ama örneğin ubuntu 9.10'un görsel bazı işlemlerinin de kullanılabilmesi için birşeyler yapacağım. (Tabi buna en az 1 sene var.. 2010 kasımda tekrar görüşelim )

Konu academy tarafından (19-11-2009 Saat 17:35 ) değiştirilmiştir.
Teşekkür eden:
ofcabuk (03-02-2010)
Alt 04-11-2009, 14:07   #4 (permalink)
Üst düzey uzman

407 Mesaja 632 Teşekkür

Apache Server kurulum notlarım!

Konsolda; root yetkilerim varken;

root iseniz:
apt-get install apache2

kullanıcı iseniz:
sudo apt-get install apache2

yazıp enter'a basıyorsunuz E / H kısmında E 'ye basın ve kurulumun bitmesini bekleyin.

hepsi bu kadar - g o f r m . c o m.

Bir de, icap ettiği durumlarda (sistemsel değişiklikler) apache'yi restart etmeniz gerekebilir.
o zaman da,

sudo /etc/init.d/apache2 restart

demeniz yeterlidir.

Aslında Bitti ama, .................................................. .................................................. .............

Durdurmak için :
sudo /usr/sbin/apache2ctl stop
diyebiliriz.

Apache 'yi test etmek için;
sudo /usr/sbin/apache2ctl configtest
komutlarını kullanıyoruz.

(Not: apache2: Could not determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.0.1 for ServerName Hatası alıyorsanız:
sudo nano /etc/apache2/conf.d/fqdn
veya
gksu "gedit /etc/apache2/conf.d/fqdn"
komutunu yazdıktan sonra oluşan boş dosyaya
ServerName localhost
ekliyoruz. )

Sanal Host
Apache kurulduktan sonra “/etc/apache2/sites-available” diznindeki “default” isimli konfigurasyon dosyasındaki yonergelere gore yanıt verir.
Örneğin, varsayılan sitemizin dizinini “/home/kullanıcı_adı/public_html/” olarak değiştirmek istiyoruz.Bunu yapmak için yeni bir site oluşturup bunu apache2 için aktif etmeliyiz.

- İlk olarak önatılımlı sitenin bir kopyasını alıyoruz
sudo cp /etc/apache2/sites-available/default /etc/apache2/sites-available/mysite

- Konfigürasyonu düzenlemek için metinde editorunde açıyoruz
gksudo gedit /etc/apache2/sites-available/mysite

- DocumentRoot parametresini “/home/kullanıcı_adı/public_html/” olarak değiştiriyoruz.
- parametresini şeklinde değiştiriyoruz.
- ErrorLog and CustomLog parametrelerini de yeni diznlere gore ayarlıyabilirsiniz.

Şimdi eski siteyi kapatıp yenisini aktif etmeliyiz. Bunun için şu komutu kullanıyoruz
sudo a2dissite default && sudo a2ensite mysite

Son olarak apache2 yi yeniden başlatıyoruz
sudo /usr/sbin/apache2ctl restart

Kendi kullanıcı dizininizin içine “public_html” adlı adlı dosyayı oluşturmayı unutmayın...
Test için şu komutu uygulayın
echo 'Hello! It is working!' > /home/user/public_html/index.html

Daha sonra web tarayıcınızda http://localhost u açın.

Konu academy tarafından (13-11-2009 Saat 18:12 ) değiştirilmiştir.
Teşekkür eden:
ofcabuk (03-02-2010)
Alt 04-11-2009, 14:08   #5 (permalink)
Üst düzey uzman

407 Mesaja 632 Teşekkür

Php kurulum notlarım! (Php 5)

Komut satırında;

sudo apt-get install php5

e/h sorusuna e deyin.

Bu kadar. Kurulum bitti go forum farkıyla anlatım.

Şimdi apache'yi bi restart edelim;

sudo /etc/init.d/apache2 restart

İşte bu kadar.

Aslında Bitti Ama .................................................. .................................................. ...............................
Yukarıdaki şekilde kurulabilir. (gofrm-academy) ancak
Eğer LAMP (Linuxta Apache, Mysql PHP kullanacaksanız, kuracağınız php'nin apache'nin kullanımına açılması için (ileride apache'ye domain / host tanımlamak vs..) kurulum sırasında şu yöntemi kullanabilirsiniz.
1.sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5 Bu yöntemle apache sunucumuza php motorunu dahil ediyoruz

Konu academy tarafından (18-11-2009 Saat 10:32 ) değiştirilmiştir.
Teşekkür eden:
ofcabuk (03-02-2010)
Alt 04-11-2009, 14:08   #6 (permalink)
Üst düzey uzman

407 Mesaja 632 Teşekkür

Mysql Server Kurulum notlarım

sudo apt-get install mysql-server

Evet / Hayır seçeneğinde E yi seçin

Kurulum başlasın.

Kurulum sırasında root user için (admin yönetici) bir şifre vermenizi isteyecek

Bu mavi zeminli ekrana vereceğiniz root şifresi çok önemli unutursanız hatırlamanız epey zor olacak ona göre..
gofrm_pasw veriyorum ben bütün şifrelerimi artık. Siz de kullanabilirsiniz bu şifreyi.

bitti.

(Gofrm Not: Mysql yönetimi için;
/etc/init.d/mysql restart
/etc/init.d/mysql stop
/etc/init.d/mysql start
mysql 'e login olmak için mysql -uroot -pgofrm_pasw şeklinde giriş yapabilirsiniz.
Giriş yaptıktan sonra dikrekt mysql komutlarını kullanabilirisniz.)

Aslında bitti ama .................................................. .................................................. ........................
Şöyle birşey gördüm;
Mysql bu şekilde kurulumu test edeceğim; mysql-server libapache2-mod-auth-mysql php5-mysql

MySql root paraloası belirlemek
Uygulanacak komut:
mysql -u root
daha sonra,
SET PASSWORD FOR 'root'@'localhost' = PASSWORD('parolanız');
Önceden parola belirlemişseniz,
mysql -u root -p
komutunu kullanın.

Yeni Veritabanı oluşturmak
CREATE DATABASE veritabanıadı;

Konu academy tarafından (13-11-2009 Saat 18:17 ) değiştirilmiştir.
Teşekkür eden:
ofcabuk (03-02-2010)
Alt 04-11-2009, 14:08   #7 (permalink)
Üst düzey uzman

407 Mesaja 632 Teşekkür

PhpMyAdmin Kurulum notlarım

sudo apt-get install phpmyadmin

Evet mi Hayırmı : E

Burada kurulum sırasında web server reconfigure diye bir şey sorduğunuda
apache2 mi lighthttpd dediğinde

apache2 'yi seçiyoruz.

Sonra, configure database yapayımmı (yani phpmyadmini kendi mysql imiz için düzenleyelim mi sorusuna) (Evet) deyin.
Gelen ekranda,

database admin için hangi şifreyi kullanacaksınız sorusuna, biraz önce mysql kurarken verdiğimiz admin şifresini verelim.
Bu soruyu sanki 3 defa soruyor 3ünde de aynı şifreyi verdim.

Aslında Bitti ama .................................................. .................................................. ..................

http://localhost/phpmyadmin sayfasını web tarayıcımızda 404 sayfa bulunamadı hatası alıyorsak
(Ki web tarayıcımızın özellikle firefox olmasını (phpmyadmin en güzel firefox'ta kullanılır) gofrm olarak tavsiye ediyoruz.)
sudo gedit /etc/apache2/apache2.conf
komutunu uygulayıp açlıan dosyanın altına
Include /etc/phpmyadmin/apache.conf
ekleyelim ve apache2'yi yeniden başlattığımızda phpmyadmin de çalışır hale gelmiş olacaktır.

Konu academy tarafından (13-11-2009 Saat 18:20 ) değiştirilmiştir.
Teşekkür eden:
ofcabuk (03-02-2010)
Alt 04-11-2009, 14:08   #8 (permalink)
Üst düzey uzman

407 Mesaja 632 Teşekkür

Web üzerinden phpmyadmine erişim ve ilk database oluşturma

Diğer makinelerden birine geçin ve

Firefox browser'ınızdan (ie de olabilir ama phpmyadmin firefoxla daha tatlı kullanılır) http://linuxserver'ınızın adı ya da ip'sini yazın örnek:

http://gofrm_server/phpmyadmin

Konu academy tarafından (13-11-2009 Saat 13:35 ) değiştirilmiştir.
Alt 04-11-2009, 14:09   #9 (permalink)
Üst düzey uzman

407 Mesaja 632 Teşekkür

İlk php dosyamızı oluşturmak ve server'ı test etmek.

info.php

Vi ile,

/var/www klasöründe ilk dosyayı oluşturma ve ilk web sayfamızın yayınlanması..

(gofrm özgün bilgidir.)

Önce chmod ile www klasörümüze yazma yetkisi verelim.

sonra,

sudo vi /var/www/info.php yazarak orada info.php adında bir dosya oluşturalım.

sonra açılan dosya içine a ile yazma moduna geçip yazdıktan sonra esc tuşuna basalım
sonra
:w
sonra
:q
ve çıkalım.

işte ilk php dosyamızı da oluşturduk.

Başka bir biglisayara gidip firefox içinden http://gofrm_server/info.php ya da http://192.168.1.15/info.php yazmamız yeterlidir. g-o-f-r-m-.-c-o-m.

Konu academy tarafından (13-11-2009 Saat 13:35 ) değiştirilmiştir.
Alt 04-11-2009, 14:12   #10 (permalink)
Üst düzey uzman

407 Mesaja 632 Teşekkür

FTP Server Kurulum Notlarım!

Pure Ftp Server programının Linux (ubuntu) Server'a kurulması.

Komut satırında root olarak login olduktan sonra (Eğer root değilseniz komutun başına sudo ekleyin)

apt-get install pure-ftpd

yazmanız yüklemek için yeterlidir.

Gerekli ayarları ve FTP yönetimini burada paylaşacağım.

---------------------------------------------------------------------------------------
Yazının çizgilerle ayrılmış bu bölümü FTPd konusu dışında özel bir yazıdır. Acele pure FTPd programını öğrenmekle ilgileniyorsanız bu kısmı okumayabilirsiniz; Bu yazıyı buraya bu gün yazdım. (04.11.2009) Ve tabiki iş hayatımın yoğunluğu arasında gün içinde Pure FTPd programının yönetimi hakkında Türkçe kaynak araştırmaya başladım. Ancak akşama çözümü bulabildim. Kısa süre içinde sizinle paylaşacağım. Ancak burada yazmamın asıl nedeni bu değil. Şunu farkettim ki, bu güzelim özgür, bedava ve sınırsız kaynak olan Linuxa ilgi gerçekten çok çok az. Çünkü şu an google 'da pure ftp program komutları diye arattığımda en üst sıralarda gofrm ve benim bu yazım çıkıyor. Oysaki, insanlar yazıları üste çıksın diye uğraşmazlar mı.. Linux hakkında daha kolay erişilebilecek bilgilerle bu konuya biraz da ben katkı sağlayacağıma güveniyorum. İnsanları Linuxçu yapabileceğime ve epey kişileri etkileyeceğime onlarında başkalarını etkileyerek halkanın büyüyeceğine inanıyorum.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Pure-FTPd programı kullanımı, komutları, şifre verme, klasör ftp paylaşımı vs..

Önce şu komutla _pure-ftpd 'yi kullanıcı grubu olarak ekleyelim.

groupadd _pure-ftpd
useradd-g _pure-ftpd-d / var / empty-s / etc _pure-ftpd

FTP Server'ı Mysql üzerinde kurma;
MySQL destekli PureFTPd kuracagiz. Bandwidth management ve kota limitlerine deginecegiz. Database imize kullanici ekleyip cikartacagiz. Genel olarak;

* MySQL Destekli PureFtpd Kurulumu
* PhpMyAdmin Kurulumu
* MySQL Kurulumu
* PureFTPd MySQL Db’ si olusturma

islemlerimi yapacagiz.

1. MySQL ve PhpMyAdmin Kurulumu

apt-get install mysql-server mysql-client libmysqlclient15-dev phpmyadmin apache2

komutuyla ihtiyacim olan paketleri kuruyorum, hemen ardindan ilk isim MySQL root password’ unu atamak oluyor.

mysqladmin -u root password gofrmpw

MySQL root sifremi gofrmpw olarak atadim.

2. MySQL Destekli PureFTPd’ nin Kurulmasi

apt-get install pure-ftpd-mysql

komutuyla direk kurulumumu yapiyorum.

Ftp icin bir user ve user grubuna ihtiyacimiz var..

groupadd -g 2007 ftpgroup
useradd -u 2007 -s /bin/false -d /bin/null -c “gofrmuser pureftpd user” -g ftpgroup ftpuser

komutlari ile 2007 id’ li kullanici ve grubu olusturdum.

3. Pure-Ftpd icin MySQL Database

mysql -u root -p

CREATE DATABASE pureftpd;
GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP ON pureftpd.* TO ‘pureftpd’@'localhost’ IDENTIFIED BY ‘gofrmpw’;
GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP ON pureftpd.* TO ‘pureftpd’@'localhost.localdomain’ IDENTIFIED BY ‘gofrmpw’;
FLUSH PRIVILEGES;

MySQL’ e root olarak baglandim. pureftpd ismiyle db olusturdum. Db ye erisim icin gofrmpw sifresi ile pureftpd kullanicisi olusturdum ve select, insert, update, delete, create, drop gibi yetkileri verdim.

USE pureftpd;

CREATE TABLE ftpd (
User varchar(16) NOT NULL default ”,
status enum(’0′,’1′) NOT NULL default ‘0′,
Password varchar(64) NOT NULL default ”,
Uid varchar(11) NOT NULL default ‘-1′,
Gid varchar(11) NOT NULL default ‘-1′,
Dir varchar(128) NOT NULL default ”,
ULBandwidth smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
DLBandwidth smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
comment tinytext NOT NULL,
ipaccess varchar(15) NOT NULL default ‘*’,
QuotaSize smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
QuotaFiles int(11) NOT NULL default 0,
PRIMARY KEY (User),
UNIQUE KEY User (User)
) TYPE=MyISAM;

quit;

pureftpd db’ sine gecis yaptim ve ftpd ismiyle bir tablo olusturdum, quit komutu ile MySQL’ den ayrildim. Tablodaki fieldlara dikkat ederseniz neler yapabilecegimiz konusunda az cok fikir sahibi olabilirsiniz.

FTP Server Kurulum Notlarım!

Pure Ftp Server programının Linux (ubuntu) Server'a kurulması.

Komut satırında root olarak login olduktan sonra (Eğer root değilseniz komutun başına sudo ekleyin)

apt-get install pure-ftpd

yazmanız yüklemek için yeterlidir.

Gerekli ayarları ve FTP yönetimini burada paylaşacağım.

---------------------------------------------------------------------------------------
Yazının çizgilerle ayrılmış bu bölümü FTPd konusu dışında özel bir yazıdır. Acele pure FTPd programını öğrenmekle ilgileniyorsanız bu kısmı okumayabilirsiniz; Bu yazıyı buraya bu gün yazdım. (04.11.2009) Ve tabiki iş hayatımın yoğunluğu arasında gün içinde Pure FTPd programının yönetimi hakkında Türkçe kaynak araştırmaya başladım. Ancak akşama çözümü bulabildim. Kısa süre içinde sizinle paylaşacağım. Ancak burada yazmamın asıl nedeni bu değil. Şunu farkettim ki, bu güzelim özgür, bedava ve sınırsız kaynak olan Linuxa ilgi gerçekten çok çok az. Çünkü şu an google 'da pure ftp program komutları diye arattığımda en üst sıralarda gofrm ve benim bu yazım çıkıyor. Oysaki, insanlar yazıları üste çıksın diye uğraşmazlar mı.. Linux hakkında daha kolay erişilebilecek bilgilerle bu konuya biraz da ben katkı sağlayacağıma güveniyorum. İnsanları Linuxçu yapabileceğime ve epey kişileri etkileyeceğime onlarında başkalarını etkileyerek halkanın büyüyeceğine inanıyorum.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Pure-FTPd programı kullanımı, komutları, şifre verme, klasör ftp paylaşımı vs..

Önce şu komutla _pure-ftpd 'yi kullanıcı grubu olarak ekleyelim.

groupadd _pure-ftpd
useradd-g _pure-ftpd-d / var / empty-s / etc _pure-ftpd

FTP Server'ı Mysql üzerinde kurma;
MySQL destekli PureFTPd kuracagiz. Bandwidth management ve kota limitlerine deginecegiz. Database imize kullanici ekleyip cikartacagiz. Genel olarak;

* MySQL Destekli PureFtpd Kurulumu
* PhpMyAdmin Kurulumu
* MySQL Kurulumu
* PureFTPd MySQL Db’ si olusturma

islemlerimi yapacagiz.

1. MySQL ve PhpMyAdmin Kurulumu

apt-get install mysql-server mysql-client libmysqlclient15-dev phpmyadmin apache2

komutuyla ihtiyacim olan paketleri kuruyorum, hemen ardindan ilk isim MySQL root password’ unu atamak oluyor.

mysqladmin -u root password gofrmpw

MySQL root sifremi gofrmpw olarak atadim.

2. MySQL Destekli PureFTPd’ nin Kurulmasi

apt-get install pure-ftpd-mysql

komutuyla direk kurulumumu yapiyorum.

Ftp icin bir user ve user grubuna ihtiyacimiz var..

groupadd -g 2007 ftpgroup
useradd -u 2007 -s /bin/false -d /bin/null -c “gofrmuser pureftpd user” -g ftpgroup ftpuser

komutlari ile 2007 id’ li kullanici ve grubu olusturdum.

3. Pure-Ftpd icin MySQL Database

mysql -u root -p

CREATE DATABASE pureftpd;
GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP ON pureftpd.* TO ‘pureftpd’@'localhost’ IDENTIFIED BY ‘gofrmpw’;
GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP ON pureftpd.* TO ‘pureftpd’@'localhost.localdomain’ IDENTIFIED BY ‘gofrmpw’;
FLUSH PRIVILEGES;

MySQL’ e root olarak baglandim. pureftpd ismiyle db olusturdum. Db ye erisim icin gofrmpw sifresi ile pureftpd kullanicisi olusturdum ve select, insert, update, delete, create, drop gibi yetkileri verdim. gofrm - com için oluşturulmuş özgün makaledir..

USE pureftpd;

CREATE TABLE ftpd (
User varchar(16) NOT NULL default ”,
status enum(’0′,’1′) NOT NULL default ‘0′,
Password varchar(64) NOT NULL default ”,
Uid varchar(11) NOT NULL default ‘-1′,
Gid varchar(11) NOT NULL default ‘-1′,
Dir varchar(128) NOT NULL default ”,
ULBandwidth smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
DLBandwidth smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
comment tinytext NOT NULL,
ipaccess varchar(15) NOT NULL default ‘*’,
QuotaSize smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
QuotaFiles int(11) NOT NULL default 0,
PRIMARY KEY (User),
UNIQUE KEY User (User)
) TYPE=MyISAM;

quit;

pureftpd db’ sine gecis yaptim ve ftpd ismiyle bir tablo olusturdum, quit komutu ile MySQL’ den ayrildim. Tablodaki fieldlara dikkat ederseniz neler yapabilecegimiz konusunda az cok fikir sahibi olabilirsiniz.

Yukarıdaki kodlar bazı phpmyadmin / mysql sürümlerinde çalışmayabilir, Hatta bu kodlar tırnak sorunu yüzünden (bazı tırnaklar web üzerinde düzgün görüntülensin diye oynanmış değişik karakterler içermektedir ve özellikle enum alan'ı yüzünden sorun çıkartabilir.

Kendi myadminimde deneye deneye bu sorunu çözdüm size de aşağıya yapıştırdım, Bu forum (vbulletin) sorun çıkartmazsa çalışan şekli aşağıdaki gibidir. (Not enum'da sorun yaşarsanız. enum tanımı yaptıktan sonra parantezsiz olarak tek tırnak 0 sonra bi tek tırnak daha sonra boşluk sonra virgül sonra tek tırnak sonra 1 sonra tek tırnak yazın.

İşte SQL Bu kodları myadmin'in sql bölümüne yazın.

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `ftpd` (
`User` varchar(16) NOT NULL,
`status` enum('0','1') NOT NULL DEFAULT '0',
`Password` varchar(64) NOT NULL,
`Uid` varchar(11) NOT NULL DEFAULT '-1',
`Gid` varchar(11) NOT NULL DEFAULT '-1',
`Dir` varchar(128) NOT NULL,
`ULBandwidth` smallint(5) NOT NULL DEFAULT '0',
`DLBandwidth` smallint(5) NOT NULL DEFAULT '0',
`comment` tinytext NOT NULL,
`ipaccess` varchar(15) NOT NULL DEFAULT '*',
`QuotaSize` smallint(5) NOT NULL DEFAULT '0',
`QuotaFiles` int(11) NOT NULL DEFAULT '0',
PRIMARY KEY (`User`),
UNIQUE KEY `User` (`User`),
UNIQUE KEY `User_2` (`User`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1;

Konu twko tarafından (26-01-2010 Saat 18:10 ) değiştirilmiştir.

Bookmarks

Etiket
linux server

Konu Araçları
Stil