![]() |
![]() |
|
|
#21 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
![]() Üyelik tarihi: Nov 2008
Teşekkür: 558
407 Mesaja 632 Teşekkür
![]() |
Peki sonyy çok yakında değineceim inşallah.
Biraz yoğun bir iş sürecinden geçiyorum. Malumun yıl sonu şirketlerde yoğun dönemlerdir. Bu aralarda ilk fırsatta domain kontrolü, firewall, domaine login olan bilgisayarları yönetmek vs.. gibi konulara değinmeye çalışacağım.
|
|
|
|
#22 (permalink) | |||
|
Acemi gofrm'lu
Teşekkür: 2
4 Mesaja 5 Teşekkür
![]() |
Anlatımın için teşekkürler academy.
Bana anlatacak pek birşey bırakmamışsın ben de kendim kullandığım ve burada olmayan şeylerden bahsedeyim. Öncelikle ssh erişimimiz olduğu için kimi kullanıcıların ne gerek var dediği fakat kimi durumlarda hayat kurtaran Webmin kurulumunu anlatalım. Ben de Webmin'e gereksiz diyenlerdendim fakat cidden fazlaca zamandan kazanmanızı sağlayabiliyor. Öncelikle Webmin çalıştırmak için gerekli olan perl paketlerini yükleyelim Alıntı:
Download Webmin from SourceForge.net ya da konsoldan Alıntı:
Ubuntu 9.10 Karmic Koala Masaüstü versiyonunu kullanıyorum ve aptitude ile çalışmadığı için deb paketiyle kurulumu anlatıyorum. Alıntı:
Yapmamız gereken bu kadar. Webmin'i tarayıcınız ile port 10000'den kullanmaya başlayabiliriz. https://127.0.0.1:10000 Webmin ne işe yarar; Webmin sisteminizi uzaktan yönetmenize yarar. Yüklü olan sunuculara işlemler yaptırabilir, tarayıcı üzerinden komut satırına erişebilir, zamanlanmış görevler tanımlayıp onları çalıştırabilir, sunucu ve sistem loglarınızı takip edebilirsiniz. Sistem yükünü kontol edip o an sistemde çalışan işemleri takip edebilir, isterseniz durdurabilirsiniz. Tarayıcı üzerinden yedekler alabilir, ihtiyacınız olduğunda sistemi tekrar başlatabilirsiniz. Hatta CD/DVD bile yazdırabilirsiniz. Yani bir anlamda Webmin, tarayıcı üzerinden sunucu yönetim yazılımıdır. |
|||
|
|
|
| Teşekkür eden: | academy (19-12-2009) |
|
|
#23 (permalink) | |
|
Yepyeni üye
Teşekkür: 0
1 kere 1 mesajına teşekkür edilmiş.
![]() |
teşekkür ederim,
sabırsızlıkla bekliyorum.. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#24 (permalink) | |||||||||
|
O artık gofrm'lu
![]() Üyelik tarihi: Jan 2010
Teşekkür: 55
32 Mesaja 45 Teşekkür
![]() |
Windows Bilgisayarlardan Linux Server'a SSH yöntemi ile bağlanmak ve yönetmek.
PuTTY ve WinSCP Windows işletim sisteminden, Linux yüklü bilgisayarlara erişmek için PuTTY isimli küçük bir program kullanırız. PuTTY, Unix için yazılmış bir terminal/konsol emülasyonudur. SSH protokolü üzerinden, uzakta bulunan Linux makinenizi yönetmenizi sağlar. Aynen Linux'ta kullandığınız gibi bir kabuk (shell) ile komutları girersiniz. Üstelik bütün bunları Windows'ta yapabilirsiniz. PuTTY'yi http://www.putty.nl adresinden indirebilirsiniz. Uzakta olan bir bilgisayara SSH ile ne şekilde erişebileceğimizi gördük. Ancak kendi bilgisayarımıza nasıl erişebileceğimizi henüz bilmiyoruz. Eğer bilgisayarınız SSH erişimine açmak istiyorsanız yapmanız gereken şey, SSH sunucu servisini (daemon) kurmaktır. Bunun için de, openssh-server'i kurmanız gerekir. Eğer Ubuntu kullanıyorsanız ve ssh servisi yüklü değilse, aşağıdaki komutu kullanarak SSH servisini kurup, aktif hâle getirebilirsiniz. sudo apt-get install openssh-server Kurulumun başarılı olup olmadığını anlamanızın yolu, "ssh localhost" yazıp, kendi bilgisayarınıza bağlanmaya çalışmaktır. Komut satırında parola soruluyorsa, başardınız demektir. SSH için Ekstra Güvenlik SSH servisi, 22 numaralı port üzerinden hizmet verir. Ancak 22 numaralı portu kullanmak her zaman akıllıca olmuyor. Sağdan soldan buldukları programlarla insanlara saldıranların açık hedefi hâline gelebiliyorsunuz. Sisteminize giremeyecek olsalar bile, bilgisayarınızı rahatsız etmelerini istemezsiniz. Bunun için yapmanız gerekenleri şöyle özetleyebiliriz: 1. SSH sunucu servisini kurduktan sonra, bir terminal açıp root olarak, "gedit /etc/ssh/sshd_config" komutunu girin. (gedit yerine sevdiğiniz herhangi bir metin editörü de olabilir.) 2. sshd_config dosyası, ssh sunucu servisiyle ilgili bilgileri içermektedir. Dosyanın başlarında bulunan "# What ports, IPs and protocols we listen for" yazısını bulun. Hemen altında Port 22 yazdığını göreceksiniz. 3. Port 22'yi değiştirip, farklı bir port numarası verin. Örneğin Port 2212 yazıp, dosyayı kaydedebilirsiniz. 4. Bilgisayarınızı ya da sshd servisini yeniden başlatırsanız, artık bilgisayarınıza 2212 numaralı porttan girmeniz gerekir. Test etmek için "ssh localhost -p 2212" komutunu girin. Kullanıcı şifresi sorulduğu takdirde, işlemleri doğru yapmışsınızdır. Virtual Network Computing Windows işletim sistemleri kullananlar, Başlat-> Çalıştır yolunu izleyip, "mstsc" komutunu çalıştırdıkları takdirde, karşılarına Microsoft Terminal Services Client çıkar. MSTSC, başka masaüstleriyle bağlantı kurabilmenizi sağlayan bir yazılımdır ve grafik arayüzüyle çalışmanızı mümkün kılar. Hangi bilgisayara bağlanmak istediğinizi belirtip, şifre ve kullanıcı adını girerseniz, ardından o bilgisayarı görsel olarak kullanabilirsiniz. Altında yatan teknoloji farklı da olsa, Linux'ta da görsel olarak bir başka bilgisayarı kullanmanıza yarayacak araçlar mevcut. Virtual Network Computing (kısaca VNC), bilgisayarınızı başında olmadan yönetilmeniz için geliştirilmiş bir yöntemdir. Secure Shell'den farkı, görsel arayüzle çalışabilmenizi sağlamasıdır. Bildiğiniz gibi Unix/Linux komutları belirli düzeyde bilgisayar bilgisi gerektiriyor ve son kullanıcılar zaman zaman bu konuda zorluk yaşayabiliyor. Komut satırıyla uğraşmak istemeyenler için VNC temelli yazılımlar iyi birer çözüm. Hemen hemen her dağıtım için vncserver ve vncviewer programlarını bulabilirsiniz. Bu terimlere de açıklık getirelim: vncserver, 5900 numaralı port üzerinden hizmet veren bir programdır. Başka bilgisayarlar, vncserver sayesinde bilgisayarınıza bağlanıp, onu kullanabilmektedir. vncviewer ise diğer bir bilgisayara bağlantı kurmanız içindir. Yani bir istemci (client), sunucuya bağlanacaksa, vncviewer programını kullanacaktır. Bilgisayarınıza uzaktan erişime açık olması için GNOME masaüstü ortamında, System-> Preferences-> Remote Desktop yolunu izleyin. Bu arayüzü kullanarak kullanıcıların bilgisayarınıza erişip erişmemesini belirleyebilir, dışardan gelen bağlantılar için şifre sorabilir ya da her seferinde sizden onay istenmesini ayarlayabilirsiniz. VNC temelinde farklı farklı yazılımlar bulunuyor. TightVNC, UltraVNC, .NET VNC bunlardan bir kaçı... Benim kullandığım favori yazılımsa, RealVNC isimli bir başka ürün. RealVNC rakiplerine göre, daha hızlı çalışıyor ve hemen hemen her platform için destek verebiliyor. http://www.realvnc.com adresinden işletim sisteminize uygun versiyonu çekip kullanabiliyorsunuz. Unix platformlarına destek verdiği gibi, Windows için sunduğu sürüm de mükemmel çalışıyor. Zaten RealVNC'yi bu kadar öne çıkartan, Windows'u harikulade şekilde desteklemesi...
|
|||||||||
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiket |
| linux server |
| Konu Araçları | |
| Stil | |
|