![]() |
![]() |
|
|
#21 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
![]() Üyelik tarihi: Nov 2008
Teşekkür: 558
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Bir sitede şöyle bir veri gördüm,
Alıntı olarak yayınlamadan geçemeyeceğim, Ubuntu için kullanılabilir Klavye Kısayolları Ubuntu’da klavye kısayolu kullanmak işimizi daha da hızlandırır. Bilmediğiniz bazı kısayolları başlangıç seviyesindeki kişiler için çok işinize yarayacağını düşünüyorum. 1. Uygulamaları çalıştırmak için Çalıştır Diyaloğu: Alt + F2 tuşları ile uygulamaları çalıştırabilirsiniz. Ayriyetten klasörleri açabilirsiniz ve yetki alarak masaüstü ve yönetim uygulamalarına rahatça erişebilme izni verir. Ubuntu kullanıcıların en fazla kullandığı klavye kısayoludur. 2. Masaüstünü Göster: Ctrl+Alt+D tuşları ile çok fazla uygulamaların arasından sıyrılarak direk masaüstüne geçebilirsiniz. Tekrar basarak en son kaldığınız uygulamaya geri dönersiniz. 3. Çalışma alanları (Masaüstü) arasında geçiş yapmak: Ctrl+Alt+Sağ ok tuşları ile masaüstü çalışma alanları arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz. Sol ok tuşu ile geriye doğru masalar arasında dolaşabilirsiniz. 4. Penceleri taşımak: Alt+F7 tuşları ile herhangi bir uygulamayı masaüstü çalışma alanlarına sağ veya sol taraftan sürükleyebilirsiniz. Çok karmaşık uygulamalarla dolanırken kendinizi rahatça boş masaya uygulamalarınızı taşırsınız. 5. Aktif pencere ile resim çekmek: Alt+SysRq (Büyük ihtimal Print Screen) tuşları ile aktif pencerenin resmini çeker. Bu gibi durumlar işimizi biraz daha kolaylaştırıyor. 6. Masaüstünü veya pencereyi yenilemek: F5 or Ctrl+R, iki klavye kısayolu ile aktif pencerelerinizi yenileme görevini yapar. Bazı durumlar kasma ile karşılaştığımızda bu kısayolları aklımıza getirmeliyiz. Linux dağıtımlarında genelde ihtiyaç yoktur fakat Windows sistemlerinden gelen arkadaşların alışkanlığı için cevaptır. 7. Üst paneldeki menülerden uygulama açmak: Alt+F1 tuşları ile üst panel menüye erişmeyi sağlar böylece klavye kullanarak hızlıca uygulamayı açabiliriz. 8. Fare sağ tuş özellikleri: Shift + F10 tuşları ile masaüstündeyken özelliklere kısayoldan ulaşabilirsiniz. 9. Klasör/Dosya özellikleri: Alt+Enter tuşları ile dosya veya klasörlerin özelliklerine kısayoldan ulaşabilirsiniz. 10. Ekran Kilitleme: Ctrl+Alt+L tuşları ile ekranızı kilitleyebilirsiniz. Gelen diyalog penceresi ile giriş yaptığınız parola ile aynı şeyi yapabilirsiniz. 11. Bilgisayar kapat/yeniden başlat diyalog penceresi: Ctrl+Alt+Del tuşları ile kapat veya yeniden başlat diyalog penceresi ile işi bitirebilirsiniz. Ubuntu’da bildiğiniz başka kısayollar varsa yorumlarda belirtebilirsiniz. Umarım ubuntu sisteminiz istediğiniz gibi kullanılabilir olur. [Alıntı : http://www.3mr3.com/ubuntu-icin-kull...-kisayollari/]
|
|
|
|
#22 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Bakın neyi farkettim...
Adobe firmasına sinir olmamın binlerce nedeni var. Özellikle Türkiye'deki *******(Burayı sonradan editledim). Ama buraya daha fazla bu konuda bilgi yazmaya çekiniyorum, çünkü çok güçlüler. Hani vardır ya arabanın sinyallerinden biri daha az yanıyor diye seni ipe bile götürebilecek insanlar. Ama ben başka birşeyden bahsedeceğim ki, Bu adobe firması aslında tüm yazılımlarını linux için yazmış ve derlemiş bile. Hem de yıllardır var. Ancak linuxçuları bundan faydalandırmıyor.. Nereden mi biliyorum? Mac Os işletim sistemi yıllardır hem de uzun yıllardır, daha flash filan macromedia firmasına aitken bile Apple bilgisayarlarında Linux'a dönüştü. Böylece adobe tüm ürünlerini aslında linux için üretiyor ancak, açık kaynak kod olduğu için bildiğim kadarıyla mac dışında hiç bir yere bu ürünlerini satmıyorda. Gofrm. Aslında linuxçular mac ürünlerini bir şekilde normal linuxlara kurmayı da başarabilir ama lisanssız olur sanıyorum. Neyse yaşasın Gimp diyelim öyleyse. (Not1 : Adobe air diye birşey linux için çıkarmışlar ama, bir kaç gündür denediğim onlarca program sonunda ilk kez bir lisans sözleşmesiyle karşılaştım tabiki bu sözleşmeyi sunan adobe idi, okuyum ve kurayım dedim okumaya başladım, 10 - 15 dk sonra daha okuma işleminin çeyreğinde olduğumu görünce ve okuduklarımı da kaçırmaya başlayınca vaz geçtim, böyle bir lisans sözleşmesi olamaz. Kimse de okumamıştır. Kurmadım adobe air'i linuxuma, özgür dünyama sınırlar koyamam.) (Not2: (02.11.2009) Firma ile bir temasım olduğu için bu yazılanları yazdım. Gerçekte Adobe firması uluslar arasında kendini kanıtlamış ciddi profesyonel bir firmadır. Diğer kapitalist firmalar gibi, herşey para sistemi üzerinde kurulu olduğu için, firmanın şahsını değil, genel sistemi eleştirmek istedim.)
Konu academy tarafından (02-11-2009 Saat 12:27 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#23 (permalink) | |
|
Super Moderator
Teşekkür: 542
211 Mesaja 301 Teşekkür
![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
#24 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Adobe siz bir hayat düşünemeyebilirsin,
Ama phtoshop'un ya da fireworks'un işini (web üzerindeki) görecek kadar sandığım bir yazılım var (gimp) ve yakında flash'ı da yaparlar diye düşünüyorum. Peki dreamweaver ne olacak diyorsan? Şunu söylemeliyim ki, linux üzerinde dreamweaver yoksa onu da ben yazacağım. Buradan söz veriyorum. En azından birebir aynısı olmasa da, ondan daha güzel özellikleri de olan bazı özellikleri ona benzeyen basit birşey yazacağım. Ayrıca, adobe'siz hayat düşünemeyen biri olarak sana, adobe'nin türkiye avukatıyla tanışmanı tavsiye ederim. O zaman yahu bunları buralara biz mi çıkardık ve ne için? sorusunu kendine defalarca soracağından emin olabilirsin.. Not: 31.Ekim2009 (Bu yazıdan 3 gün sonra bulduğum şu başlığı okumanı tavsiye ederim. Sıfırdan en gelişmişe Linux
Konu academy tarafından (31-10-2009 Saat 15:57 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#25 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Linuxta OyunUbuntuda oyunBeni tanıyanlar tanır, çok fazla oyun oynamakla aram iyi değildir. Ancak Age Of Empires hariç. Kısmete bakın ki, microsoft age of empires'i bıraktı, hatta ensemble studio da bıraktı, artık geliştirmiyorlar. Yeni nesil gençler bunlarla ilgilenmiyor diye düşünüyorlar olsa gerek. Ama ben bu oyunun linux üzerinde çalışmasını isterdim. Neyse, ileride wine gibi programları deneyerek bunun çözümüne bakacağım. Ama şimdi size linux üzerinde çalışan Age tarzı güzel bir strateji oyunundan bahsetmek istiyorum. (Bu makalelerin tamamı gofrm için yazılmıştır izinsiz kopyalanamaz.) WESNOTH Hatta kendi sitesinde kendilerine verdikleri isim ile söyleyecek olursak; The Battle for Wesnoth Oyunun sitesi şurası : Battle for Wesnoth İndirme linki de şurası : Download Battle for Wesnoth from SourceForge.net Şimdilik oyunu indirdim tar.bz diye farklı bi sıkıştırma modeli ile geldi. Çift tıklayarak zip'in içine girdim klasörü komple tutup masa üstüne taşıdım. Sıra geldi programı nasıl çalıştıracağıma; ama sudo komutu ile beceremedim nasıl çalıştıracağımı araştırıyorum. (Not: Dün adobe air'i kurarken şunu farkettim, adobe air windows uygulamaları gibi çift tıklamayla çalışıyor. Demekki çift tıklama ile uygulama çalıştırmak, linux ta da mümkün..) ------------------ 30.10.2009 Bu kadar süre sonunda wesnoth'u deneme fırsatı buldum. Beni tanıyanlar bilir ve abartmanın da şu an ubuntuyu heyecanla takip edenlerre zarar vereceğini bildiğim için olduğu gibi konuşacağım. Hiç beğenmedim bu oyunu. Tek avantajı, tek başına single player oynayabileceğin gibi, hemen bir sunucuya kolayca bağlanıp bir çok internet kullanıcısı ile oyunun içinden (dışarıdan hiç bir ayar yapmadan (hamachi vs.gerek olmadan)) kolayca online olarak ta oynanabilen bir oyun. ![]() açılışı çok şaşaalı geldi bana. ama devam edince ; ![]() ![]() ve işte oyun; (Şunu söylemeliyim ki, windows 95'te oynanan starcraft ya da warcraft2 bundan daha iyiydi) ![]() Kim bilir belki alışkanlıktır, Age of empires alışkanlığımızdan kaynaklanıyordur bu beğenmezlik. Ama daha iyi oyunlar var olduğundan emin olarak araştırmaya devam edeceğim.
Konu academy tarafından (02-12-2009 Saat 09:50 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#26 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Bu arada şirkette bu bilgisayarla 3 gündür ne yaptığımı merak edenler olacaktır. Şunu söylemeliyim ki, printer'a çıktı almayı da başardığım dünden beri, artık bu bilgisayar benim her işimi görüyor.
Office var, (Open office ile) ms excel, ms word dosyalarını açabiliyorum, değiştirip kaydedebiliyorum. Outlook'un benzeri thunderbird var ve maillerimi sorunsuz alabiliyorum. Windows ağlarına erişip dosya alıp paylaşabiliyorum. İşyerinde başka ne lazım olur ki, bir de ara sıra resim düzenlemem gerektiğinde gimp'i de çözüyorum ve ufak işlerimi görüyorum. Şimdilik benim işimi görüyor. PHP ile de bir adres defteri filan yapmaya başlayacağım iş sürçlerimi de genelde php ile düzenlemeye çalışacağım. Ama şu haliyle ubuntu bir işyerinde rahatlıkla kullanılabileceğini bana kanıtlamış oldu. Bundan 10 sene önce de başka bir linux sürümü ile böyle bir girişimde bulunduğumda sistem beni yarı yolda bırakmıştı, ya da ben becerememiştim. Ama şimdi herşey çok iyi gidiyor. Hala aklımda soru işaretleri yok değil, 1. Evertec XP kamera programı çalışacak mı? 2. Logo Tiger 2 çalışacak mı? 3. Özel lojistik ve matbaa yazılımlarımız client olarak çalışacak mı.. 4. Uzak masa üstü bağlantısı kurabilecek miyim. (Windows sunuculara) (Çözüldü) Bu 4 sorunun cevabı evet olursa, bir daha beni windows alışkanlığına kimse döndüremez.. Sigarayı bırakan ben windowsu da bırakmış olurum o zaman.. Uzak masa üstü (Remote desktop) bağlantısı ubuntuda var, buldum ve windows 2003 bilgisayara bağlanmaya çalıştım ve bağlanmadı. Ama bu işi yapan samba vs. birşeyler olması gerek diye hatırlıyorum..
Konu academy tarafından (29-10-2009 Saat 23:08 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#27 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Bu arada diğer işlerimle de ilgilenmek zorunda olduğum için sürekli birşeyler geliştiremiyorum. Ama düşünmeme de engel olamıyorum.
Mesela harika bir fikir aklıma geldi. Normalde bizde Windows 2003 server var, active directory filan bunda kurulu. Ve doğrusu linux'un bu işin piri olduğunu ve asıl işinin bu olduğunu zaten biliyoruz. Öyleyse ben bir de linux server yapayım. Mysql vs. buna kurayım, şirket içi işleyen programlarımı bunun üzerinde php5 ile yazayım. Ve hatta ya bu sunucu ya da başka bir sunucuyu da firewall olarak atıyım, ki şirketteki tüm bilgisayarlarda ne var ne yüklenmiş, sıkıntı olacak işler var mı yok mu kontrol altına alayım. Evet, bu dediklerimi de burada yaptığımı ve her aşamasını paylaşacağım ki, benim gibi bu işe adım atmak isteyenlere yardımcı kaynak olsun.
|
|
|
|
#28 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Linux ubuntu üzerinde open officeŞimdi bir arkadaşım aradı ve sözleşmeyi hazırlayalım mı diye rica etti. Evet linux üzerinde ilk sözleşme hazırlamayı deneyeceğim, bakalım open office de ms office 'de alışık olduğumuz kadar kolay iş yapabilecek miyiz, yoksa iş acele diye sıkışıp windows bilgisayarlardan birine geçip orada mı devam edeceğim. Bunun için bilgisayarımda Open Office olması gerek. (Excel, Word, Power point, access vs..) Bunların tamamı ve en gelişmiş versiyonu open office içinde var. Bunun için ................................ Bu arada bu konunun Linuxla pek alakası yok gibi dursa da açık kaynak kodlu Open office 'in konusu. Ama evet, Linux üzerinde açık kaynak kodlu işlerle, şirket işleri pekala yapılabiliyor. Ve sözleşmeyi zevkle hazırlayıp, güzelce yazdırabildik. Hiç sorun yaşamadık. Yaşasın özgür yazılım.
Konu academy tarafından (10-12-2009 Saat 11:43 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#29 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Linux'ta video edit programıDownload avidemux from SourceForge.net İndiriyorum kurup test edip fikirlerimi paylaşacağım. İndirdim ve kurdum, sırf bunu denemek için azeri bir sanatçının da klibini indirdim. O denk geldi. gofrm . com İşte ekran görüntüsü.. Vasat işleri yapan normal bir video edit programı. Microsoftunki gibi birşey. ![]() Ubuntuda video düzenleme programıWaaavv harika dedirtmedi bana ama, calc (hesap makinesi gibi) aynı işte sıradan.
Konu academy tarafından (02-12-2009 Saat 09:52 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#30 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
408 Mesaja 635 Teşekkür
![]() |
Linux'ta (Ubuntu) RDP (uzak masa üstü)Linux'tan Windowsa Uzak Bağlantı ve Yönetim (RDP : rdesktop)Linux işletim sisteminden uzak masa üstü kullanarak Windows işletim sistemlerine bağlanma. Bu bölümü henüz tam anlamıyla keşfetmediğim için doldurmayacağım. Ancak sıradan bir şirket bilgi işlemcisinin ihtiyacı bu sıralamaya göre buralarda bir yerde uzak masa üstüne ihtiyaç duyacağını bildiğim için konuyu yerinde açıp sonra diğer konulara geçeceğim. Ancak şunu söylemem gerekiyor ki, böyle birşey mümkün ve ben de çözmek üzereyim, bu akşam ya da en geç burada çözümü paylaşırım. (29.10.2009 saat : 22:45 bu sorunu da çözmüş bulunuyorum.) İşte size linux işletim sistemimden (ubuntu) windows işletim sistemine (win 2003 sbs server) gerçekleştirdiğim ilk uzak masa üstü bağlantısı. (Remote desktop. (RDP)) Resim : ![]() Dos'ta deyip duruyorum, iyi linuxçular kızacak belki ama alışkanlıkları yavaş yavaş yeneceğiz. (Uç birimde diyim bari) rdesktop 88.212.xxx.xxx şeklinde ip'sini bildiğiniz bir uzakmasa üstü sunucusu (Windows XP, 2003, 2007, Vista, Windows 7 vs..) 'nun ip'sini ya da aynı networkteyseniz rdesktop ahmetinbilgisayari yazıp enter'a basmanız yeterli. Size linux'tan windows'a uzak masa üstü hemde windows'un rdp programından (mstsc) hiç bir farkı olmayan uzak masa üstü açılacaktır gofrm com. Bu hizmet olmasa işim gereği ubuntu'dan vazgeçmem bile gerekebilirdi ama linuxtan windows'a uzak masaüstü olduktan sonra, ben bu ubuntu ile daha çok uzun çalışmak isteyeceğim anlamına geliyor. (Haziran 2010 : Bazı arkadaşların bu makaleyi okuyup peki Windows'tan Linux Server'a bağlanmam mümkünmü dedikleri oldu. Bunun için en basit kullandığım Putty.exe programını sizlere önereceğim. Uç birim ekranının simülasyonu olan bu (PUTTY) program aracılığı ile windows bir bilgisayardan uzak masa üstü yerine linux bilgisayara bağlanıp yönetebiliyorsunuz. Bu mümkün mü diye soranlara hemen mümkün diye cevap veriyorum. Ancak Uzak masa üstü gibi görsel mouse ile de kullanılan grafik arayüzü var mı diyecek olursanız tersine samba gibi birşey var mı diye araştırıp size bunun cevabını yakında vereceğim.
Konu kuolevaiselle tarafından (05-06-2010 Saat 13:04 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konu Araçları | |
| Stil | |
|
|