![]() |
![]() |
|
|
#11 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
![]() Üyelik tarihi: Nov 2008
Teşekkür: 558
407 Mesaja 632 Teşekkür
![]() |
Resim işleme / Resim Stüdyo
GimpGIMP Ubuntu üzerinde çalışan ücretsiz bir resim işleme programı. Microsoft'un windowsunda çıkan ücretsiz, Paint 'e göre 10 gömlek üstün ama, Photoshop'un yanında daha çoook yolu var diyebileceğimiz bir program. Aslında anlatılanlara bakacak olursam, çok daha fazlası olmalı ama, ben klasik ok işaretini bulamadığım için ilk dakikadan beri programa soğuk duruyorum. Zamanla öğrendikçe belki çok işimi göreceğim ama, şu an ok işaretinin kolay bir yerde olmaması gerçekten bana çok ters geliyor. Her resim programında varken, hatta, Flash gibi, grafiğin dışındaki, animasyon programlarında bile varken, gimp'te mouse işaretçisinin kolay bir yerde (belki de hiç bir yerde yok) olmaması bana ters geldi. Çözemeye çalışıyorum. [Edit neredeyse 1 gün geçti, bir kaç kez daha Gimp lazım oldu, ve hala mouse işaretçisini bulamadım. Böyle bir program olurmu, bir de photoshop'a rakip olacak, kim programladıysa beni okusun acilen mouse işaretçisini koysun oraya.. Bana fotoşop'u sıfırdan linux için yazdırmayın şimdi..] ------------------------ Üstteki yazıları dün akşam ve bir kısmını da bu gün sabah yazmıştım ama, o zamandan bu zamana kurcaladıkça neler keşfettim. İşte keşfettiklerimi de bir resim haline getirip sizinle paylaşayım istedim. Resmi görünce neleri çözdüğümü anlayacaksınız ![]() ![]() İşin sırrı ubuntu ya linuxa ya da Gimp'e biraz güvenmek miş.. Sırf bunlar bu tür işlerden ne anlar kodcular diye düşünmemek gerekiyormuş, gerçekten bazı şeyleri güzel yapmışlar. (Şimdi benim photoshop ya da fireworks bilgimi küçümseyen biri, ya bu da gitmiş gimp'i beğenmeye başlamış diye düşünebilir ama ben de herkes gibi, standart web sitelerini 10 senedir photoshopla ve son 4-5 yıldır da fireworksla tasarlayanlardanım. Ve Türkiye ortalaması hatta biraz da üstünde photoshop bildiğimi iddia edebilirim. Mask, channel, slices ile web kaydetme vs.. Ama buna rağmen gimp'i de beğenmeye başladım. Sadece yıllarca ezberlediğimiz, kısayol tuşları ve harfleri değişmiş. Örneğin, V ok işareti L seçim işareti değil.. -------------------------------------------------------------------------------- Not: 06.kasim.2009 : Bir kaç hafta sonra ubuntu 9.10 sürümünü yükledikten sonra tekrar not yazma gereği duyuyorum ki, gimp yeni sürümd epey değişikliklere uğramış ve genel bir çok eksiklikleri ve hataları düzeltilmiş yenilikler eklenmiş. Özellikle, bir dosyayı farklı kaydet seçeneğinden jpg olarak farklı kaydet'i seçtiğinizde ekran çözünürlüğünüz 1024 ise ekranın alt kısımlarını göremiyor ve kaydet düğmesine görmeden enter (tab sonra enter) yoluyla ulaşabilyordunuz. Şimdi o ekranları çok güzel şekilde dizayn etmişler. ----------------------------------------------- Not: 11 Kasım 2009 : Bu Gimp PSD dosyaları layer'ları ayrı ayrı olarak tıpkı psd gibi açıyor. Sadece psd'de bazı layer'lar gizlendiyse onları görünür şekilde açıyor, yeniden gizlemek gerekiyor. Photoshop gibi açıyor geri kalan herşeyi.
Konu academy tarafından (02-12-2009 Saat 09:47 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#12 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
407 Mesaja 632 Teşekkür
![]() |
PROGRAM / UYGULAMA KURMA VE ÇALIŞTIRMA
Ubuntu'da program çalıştırma! - Linux'ta uygulama çalıştırma! - Linuxta program yükleme - Linuxta uygulama yükleme - Linuxta install nasıl yapılır - Linux'ta Thunder bird nasıl kurulur - Ubuntu'da Thunderbird nasıl kurulur! Öncelikle, çok kolay olduğunu söylemekle işe başlamak istiyorum. Linuxta program çalıştırmak Windows'taki bir exe'yi çift tıklamaktan 1-2 saniye daha zor. Ama çok kolay sayılır. Ben daha iyi yöntemi var mı yok mu henüz bilmiyorum ama daha iyi bir yöntem bulana kadar, bulduğum yöntemi burada anlatıyım ki, benim linux hikayemi takip edenler varsa, buradan ne yaptığımı da görsünler. Linuxta program çalıştırmak (1. Yöntem) uç birim (dos ekranı) üzerinden çok kolay oluyor. Önce uç birim ekranınızı açın. Örn: uygulamalar / donatılar / uçbirim şeklinde dos 'a geçin (dikkat bu dos'un zemini beyaz )Sonra oraya cd /home/yusuf/Masaüstü/thunderbird/ şöyle bir komut yazın. Bu komut, daha önceden thunderbird'i masa üstünüze indirip, tar.gz 'yi açmış olduğunuz adres olsun. (Yani klasör halinde açık olan yer) İşte linuxta program çalıştırma komutu burada başlıyor; sudo apt-get install thunderbird İşte komut bu, dos üzerinde (Komut satırı) program böylece kuruluyor, Sonra kurulu olan bir programı çalıştırmak için Alt + F2 'ye tıklayın ve çalıştırılabilir tüm programların listesini görün. (Windows'taki çalıştır komutu gibi) Burada thu yazıp tab tuşuna basın karşınıza thunderbird gelecektir. Aslında direkt thunderbird de yazabilirsiniz.. işte thunderbird çalıştı. gofrm için paylaşıyorum. Linux üzerinde program çalıştırmak için komut satırında o programın bulunduğu klasöre geldikten sonra sudo apt-get install (program adı) yazmanız yeterli oluyor. Ayrıca dikkat edilmesi gerekenler * Linux küçük büyük harf ayrımını çok önemsiyor. * Komut satırında tab tuşu çok işe yarıyor. Örneğin cd H yazdıktan sonra tab tuşuna basarsanız Home ' kendisi yazıyor, sonra örneğin M yazıp tab'a bastığınızda bir sonuç vermiyorsa aynı klasör içinde birden fazla M ile başlayan dosya ya da klasör var demektir. Siz Ma yazıp tab'a bastığınızda kendisi otomaitk olarak Masaüstü yazacaktır. (3 gün sonra ısrarla tekrar : Kendi kendime yaptığım bir hatayı başkaları da yapar diye tekrar yazıyorum. Program çalıştıramıyorsanız sorunu ubuntu'da aramayın. Program çalıştırma komutu sudo sudo sudo'ya güvenin, indirdiğiniz programları çalıştırır. Siz başka dos tarzı linux kullanıcılarının internette yazdıklarını araştırmaktan vazgeçin. sudo apt-get işte bu iki komut ardarda gelecek. sonra da install (eğer kaldırmak istiyorsanız da remove) sudo apt-get install ve en sonra da programın ismi. Sadece önce siz indirdiğniz tar.gz ya da tar.bz 'yi bir klasör içine açmış olun ve komut satırında da bu klasöre girmiş olun. Gofrm. cd masaüstü cd indridigimKlasor gibi.. sonra sudoyu devreye alın ve güvenin, klasörün en dış ana dizininde bu komutu uygulayın. Alt klasörler, exe benzeri dosyalar filan aramayın, bin dosyası filan aramanıza gerek yok. ana klasörde sudo sihirli cümleciğini yazın. örnek : sudo get-apt install ucandaireprogrami bitti. ------------------------------------------ Ubuntu 9.10 ve üzerinde Yazılım Merkezi Aslında 9.04 'te de vardı ancak bu kadar düzenli ve güzel değild. Hepsi tek başlık altında aşağı doğruydu. Şimdi şu hale geldmiş. Start > Ubuntu Yazılım merkezi düğmelerini tıklayarak girebilirsiniz. ![]() ![]() Böyle her bölümüde yüzlerce program hemen kuruluma hazır.. ![]() Ayrıca Synaptic adında program yükleme servisi bulunmaktadır. Bu servisin kullanımı ile ilgili de bilgi vereceğim.
Konu academy tarafından (10-12-2009 Saat 11:36 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
407 Mesaja 632 Teşekkür
![]() |
THUNDERBIRD(Windows, Linux ve Mac sistemleri üstünde çalışan Güzel bir Mail programı) (Outlook gibi.)[/b]ThunderBird İndir: Türkçe Mozilla Thunderbird | Mozilla Europe adresinden indirebilirsiniz. Kurulum, neredeyse outlook'a çok benziyor. Pop3 ce Smtp sunucularınızı mail adresinizi adınızı giriyorsunuz. İşte size kullandığım örnek; ![]() Thunderbird 'de mail şifresi nereye girilir? Thunderbird kurulumu yaptığınız zaman, mail adresinizi vs.. girip tüm ayarlarınızı yaptıktan sonra, outlook taki gibi şifrenizi girip kayıt edeceğiniz kolay bir yer bulamayabilirsiniz. Merak etmeyin, mailleri indir (gönder al) yaptığınızda karşınıza mail şifrenizi girmeniz ve kaydetmeniz için ekran çıkacaktır. Buraya şifrenizi girerek, kayıt yapabilirsiniz. ThunderBird Eklentileri ve Eklenti Kurma; Thunderbird özgür (free) yazılım olduğu için bedava bir çok eklentisi de bulunmakta. Şu adresi ziyaret edin; https://addons.mozilla.org/en-US/thu.../type:1/cat:23 Beğendiğiniz eklentiyi bilgisayarınıza indirin. Sonra da Araçlar > Eklentiler seçeneğinden Kur'u seçin ve indirdiğiniz eklentiyi içeri al'ı seçin. Thunderbird'inizi hem şekilsel hem özellik olarak geliştirmeniz mümkün. ----------------------------------------------------------------------------------------- 27.01.2010 Notum.. Kontact adında bir program var gerçekten harika bir program. Mail, takvim vs.. herşeyi içeriyor. (Kmail'i kullanıyor.) Kontact adında ubuntu yazılım merkezinden indirip kurun.
Konu twko tarafından (27-01-2010 Saat 11:33 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#14 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
407 Mesaja 632 Teşekkür
![]() |
En son haliyle düzenlenmiş masa üstüm
![]() ![]() Neler yaptın diye düşünenler için; Masaüstünü sağ tıklayın Masaüstü Artalanını değiştir'e tıklayın burada Tema (Çubuk, pencere renkleri pencere ve simge şekilleri) Artalan (Masaüstü arkaplanı) YazıTipleri (Tüm kullanımda karşımıza çıkan yazı tipleri) Görsel Efektler (Pencereleri tutup taşırken sallanması gibi..) Vs. göreceksiniz. İlk gönderdiğim masaüstü resmi ile şimdiki arasındaki farkı görerek ne tür değişiklikleri buradan yapmış olduğumu görebilirsiniz. Ayrıca bir de başlat çubuğu diyebileceğimiz uygulamalar çubuğunu aşağı aldım. Bu çubuğu alt kısma taşımak için üzerine sağ tıklayıp özellikler yazısına tıkladıktan sonra yerleşim : aşağı seçeneğini seçmeniz yeterli.
Konu academy tarafından (29-10-2009 Saat 23:49 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#15 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
407 Mesaja 632 Teşekkür
![]() |
Donanım ekle kaldır...
Linux ekran kartımın (Dell 510 m) orjinal driver'ını bulamamış sanıyorum. Kendince bir sürücü yüklemiş ve sanki ekran 1024 değil gibi geldi. Henüz bunları tam olarak anlayabilmiş değilm ama 1024 x 748 hatta daha büyük bir ekran görüntüsü olmalı ki, Gimp adlı resim işleme programı düzgün çalışsın. Şimdi de ilk hedefim Linux üzerinde donanımlar nasıl eklenir sürücüler nasıl yüklenir, donanımların driver'larını nereden bulacağım gibi konularla ilgileniyorum. (Aslında bu bölümü hala anlayamadım. Çünkü sudo apt-get install programadi sudo apt-get remove programadi şeklinde 2 komut öğrendim ki, her işime yarıyor. Bu nedenle henüz windwos gibi görsel donanım ekle kaldır'ı inceleme fırsatım olmadı)
Konu academy tarafından (30-10-2009 Saat 11:29 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#17 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
407 Mesaja 632 Teşekkür
![]() |
Ubuntu desktop Ekran çözünürlüğüMalesef bir konuda takıldım diyordum ki, çözümü de buldum. Hayır hayır, üstteki bilgiyi yanlış vermişim. Ubuntu dell 510m laptop'un tüm driverlarını en alasıyla bulmuş ama, bizim laptop'un 1024 x 768 'den daha büyük gösterme özelliği yokmuş. Yani bu laptopun ekran kartı Windows olan işletim sisteminde de maksimum bu kadar destekliyor.. Peki ben daha küçük olduğu kanısına nasıl vardım diyecek olursanız, Gimp programı öyle ayarsız gelmiş ki, onun üst başlıkları sayfadan taşıyor.. Meğerse Gimp'in sayfa düzenini mouse ile köşelerinden tutarak esnetince 1024 ekrana tam da sığıyormuş.. Neyse şu an hiç bir sorunum yok.. Ama yakında windows işletim sistemi olan bir makineye nasıl ubuntu kurulacağını da paylaşacağım. Ekran çözünürlüğü Windows'taki gibi ayarlanıyor, sistem menüsünden tercihler menüsüne geçin orada görüntü menüsü var burada 800 x 600 ya da 1024 x 768 gibi seçeneklerden grafik çözünürlüğünü linuxta ayarlayabiliyorsunuz. (Gofrm.)
Konu academy tarafından (02-12-2009 Saat 09:48 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#18 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
407 Mesaja 632 Teşekkür
![]() |
Ubuntu Linux işletim sisteminden ağ üzerindeki Windows işletim sisteminde kurulu bir printer'dan yazı yazdırma çıktı alma!Printer kullanımı; Ubuntu Linux işletim sistemimizi kurduktan sonra, bir çok ufak tefek sıkıntıyı ubuntu kendi içinde çözüyor. Peki bu bilgisayarın dışında bir windows ağı var o bilgisayarlarda da printer'lar ve dosya paylaşımları vs. kurulu, dışarıdaki windows bilgisayarlara bağlı printer'ları nasıl kuruyoruz? Başlat çubuğundan sistem > Yönetim > Yazdırma ekranına gelinir; Sunucu > Yeni > Yazıcı menüsüne tıklanır. En alttaki seçeneklerden windows printer via samba seçeneği tıklanır. Sağ tarafta smb:// bölümündeki boşluğa bilgisayar'ın ağ üzerindeki adı bölü işareti (/) printer'ın ağ üzerindeki tanımı yazılır. Eğer bunları yazabilirseniz mükemmel olur hemen tanır. Yok adını bilmiyorum diyorsanız, orada gözat seçeneği var ki, gözat ile tam sağlıklı bulunma sağlanamayabilir. en kötü ihtimal ilgili bilgisayarın başına gidersiniz tam ağ adını ve printer'ını paylaştırırken verdiği ismi öğrenirsiniz. (Bu bilgiler gofrm paylasim forumu icin ozel yazilmistir, izinsiz kullanilamaz). Daha sonra bağlan dediğinizde printer'a bağlanır ve printer driver listesini karşınıza çıkarır, eğer linux sisteminin veritabanında kayıtlı bir driver'ı varsa (örneğin hp serileri gibi) kolayca bağlanır ve sınama sayfası yazdırabilirsiniz. Ubuntu windows ağdan printer kullanmaEğer Xerox pe 16 gibi bir printer kullanıyorsanız linux'ta yazdırmak için liste'den buna en yakın yazıcıyı seçersiniz. Sonra aynı yazıcıyı çift tıklar düzenle dersiniz, driver değiştir bölümünden samsung 42000 serisi seçerseniz sorununuz çözülmüş olur. Gördüğünüz gibi, linuxta çare tükenmiyor ille de bir çare var. Velhasıl, ağ üzerinde de linux ubuntuyu kurup kullanmaya devam ediyorum. Hala işimi tıkayacak bana, yok arkadaş linux iş değilmiş döneyim windowsuma dedirtecek bir seçenek çıkmadı. İnşallah çıkmaz ve ben bu işi başarırım.
Konu academy tarafından (02-12-2009 Saat 09:49 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
| Teşekkür eden: | ideal (27-10-2009) |
|
|
#19 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
407 Mesaja 632 Teşekkür
![]() |
Şunu farkettim ki, internet üzerinde araştırdığım kadarıyla linux bir işletim sistemini kurup, bu kadar işi yapmayı bu şekilde pratik anlatan pek siteye rastlayamadım.
Kimi var işi çok detaylı ve profesyonelce anlatmış ama çok fazla teknik duruyor, anlamakta zorlanıyor insan, kimi de var çok yüzeysel geçmiş anlatan işi anlamış mı anlamamış mı belli olmuyor. Linux öğrenmek isteyenler için ve her bir aşamasını kendi başıma çözerek ve test ederek yaptığım için başarılı bir çalışma olacağını düşünüyorum. Bir de işi abartıp, linuxta oyunlar, linuxta hamachi tarzı ağ bağlantıları, linuxta msn , chat ve linuxta exe çalıştırma gibi konuları aşarsam çevremde her tanıdığımı linuxçu yapacağım ![]() Tabi şimdi ise işim, linuxta php / mysql çalıştırmak ve özellikle varsa kolay bir tasarım programı kurmak.
|
|
|
|
#20 (permalink) |
|
Üst düzey uzman
407 Mesaja 632 Teşekkür
![]() |
Klavye Kısayollarına programları bağlamak!
Windows tuşuna başlat menüsü'nün açılması kısayolunu atamak ve Klavye kısayolları! Linux ubuntu 'da kılayvenizdeki tuşlara kendiniz kısayol komutları atayabiliyorsunuz. Örneğin, klavyemizdeki Windows tuşu ubuntuda bir işe yaramıyor, osa bu tuşun başlat (uygulama) menüsünü açması gerekir. ![]() İşte bu tuşa başlat menüsünü çalıştır kılavye kısayolunu atamak için (Ki, normalde klavye kısayolu Alt + F1 tuşlarıdır) Sistem > Tercihler (Yeğlenenler) > Klavye Kısayolları menüsüne gelinir. (Tekrar tekrar yazıyorum belki aralarda sıkıcı oluyor ama tüm bu yazılanlar gofrm . com web sitesi için. birileri alıp kullanırsa bu yazılarımı kesinlikle gofrm web sitesinin bu sayfasına link vermeleri gereklidir.) Burada Masa Üstü (Desktop) sekmesine geçilir ve Bir çeviriye göre "Panel Menüsünü Göster‘" ve çevirisiz ubuntularda ise ; Show The Panel's main menu tuşu üzerine gelinip klavye'den windows tuşuna basıldığında artık bu göreve bu tuş atanmış olur. Bu arada Windows tuşunun adı Super L imiş ![]() Aynı başlık altına bir gün sonra yine devam ediyorum.... hesap makinesi de çok işe yarayan bir program aynı yerden onu da CTRL + " tuşlarına atadım ve harika oldu. Hesap makinesi gerektiğinde CTRL + " tuşlarına basıyorum geliyor. Nasıl mı yaptım; Sistem > Tercihler > Klavye Kısayolları MasaÜstü sekmesinin altında Launc Calculator (Belki Türkçesi Hesap Makinesi olabilir) tıkladım. Yeni kısayol ibaresi belirdi sağda, o zaman Ctrl ile " tuşlarına bastım tuşları atamış oldum. Bitti.
Konu academy tarafından (30-10-2009 Saat 17:30 ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Konu Araçları | |
| Stil | |
|
|