Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04-11-2009, 15:12   #10 (permalink)
academy
Üst düzey uzman

academy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Teşekkür: 558
392 Mesaja 606 Teşekkür
academy seckin uye olma adayi

FTP Server Kurulum Notlarım!

Pure Ftp Server programının Linux (ubuntu) Server'a kurulması.

Komut satırında root olarak login olduktan sonra (Eğer root değilseniz komutun başına sudo ekleyin)

apt-get install pure-ftpd

yazmanız yüklemek için yeterlidir.

Gerekli ayarları ve FTP yönetimini burada paylaşacağım.

---------------------------------------------------------------------------------------
Yazının çizgilerle ayrılmış bu bölümü FTPd konusu dışında özel bir yazıdır. Acele pure FTPd programını öğrenmekle ilgileniyorsanız bu kısmı okumayabilirsiniz; Bu yazıyı buraya bu gün yazdım. (04.11.2009) Ve tabiki iş hayatımın yoğunluğu arasında gün içinde Pure FTPd programının yönetimi hakkında Türkçe kaynak araştırmaya başladım. Ancak akşama çözümü bulabildim. Kısa süre içinde sizinle paylaşacağım. Ancak burada yazmamın asıl nedeni bu değil. Şunu farkettim ki, bu güzelim özgür, bedava ve sınırsız kaynak olan Linuxa ilgi gerçekten çok çok az. Çünkü şu an google 'da pure ftp program komutları diye arattığımda en üst sıralarda gofrm ve benim bu yazım çıkıyor. Oysaki, insanlar yazıları üste çıksın diye uğraşmazlar mı.. Linux hakkında daha kolay erişilebilecek bilgilerle bu konuya biraz da ben katkı sağlayacağıma güveniyorum. İnsanları Linuxçu yapabileceğime ve epey kişileri etkileyeceğime onlarında başkalarını etkileyerek halkanın büyüyeceğine inanıyorum.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Pure-FTPd programı kullanımı, komutları, şifre verme, klasör ftp paylaşımı vs..

Önce şu komutla _pure-ftpd 'yi kullanıcı grubu olarak ekleyelim.

groupadd _pure-ftpd
useradd-g _pure-ftpd-d / var / empty-s / etc _pure-ftpd

FTP Server'ı Mysql üzerinde kurma;
MySQL destekli PureFTPd kuracagiz. Bandwidth management ve kota limitlerine deginecegiz. Database imize kullanici ekleyip cikartacagiz. Genel olarak;

* MySQL Destekli PureFtpd Kurulumu
* PhpMyAdmin Kurulumu
* MySQL Kurulumu
* PureFTPd MySQL Db’ si olusturma

islemlerimi yapacagiz.

1. MySQL ve PhpMyAdmin Kurulumu

apt-get install mysql-server mysql-client libmysqlclient15-dev phpmyadmin apache2

komutuyla ihtiyacim olan paketleri kuruyorum, hemen ardindan ilk isim MySQL root password’ unu atamak oluyor.

mysqladmin -u root password gofrmpw

MySQL root sifremi gofrmpw olarak atadim.

2. MySQL Destekli PureFTPd’ nin Kurulmasi

apt-get install pure-ftpd-mysql

komutuyla direk kurulumumu yapiyorum.

Ftp icin bir user ve user grubuna ihtiyacimiz var..

groupadd -g 2007 ftpgroup
useradd -u 2007 -s /bin/false -d /bin/null -c “gofrmuser pureftpd user” -g ftpgroup ftpuser

komutlari ile 2007 id’ li kullanici ve grubu olusturdum.

3. Pure-Ftpd icin MySQL Database

mysql -u root -p

CREATE DATABASE pureftpd;
GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP ON pureftpd.* TO ‘pureftpd’@'localhost’ IDENTIFIED BY ‘gofrmpw’;
GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP ON pureftpd.* TO ‘pureftpd’@'localhost.localdomain’ IDENTIFIED BY ‘gofrmpw’;
FLUSH PRIVILEGES;

MySQL’ e root olarak baglandim. pureftpd ismiyle db olusturdum. Db ye erisim icin gofrmpw sifresi ile pureftpd kullanicisi olusturdum ve select, insert, update, delete, create, drop gibi yetkileri verdim.

USE pureftpd;

CREATE TABLE ftpd (
User varchar(16) NOT NULL default ”,
status enum(’0′,’1′) NOT NULL default ‘0′,
Password varchar(64) NOT NULL default ”,
Uid varchar(11) NOT NULL default ‘-1′,
Gid varchar(11) NOT NULL default ‘-1′,
Dir varchar(128) NOT NULL default ”,
ULBandwidth smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
DLBandwidth smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
comment tinytext NOT NULL,
ipaccess varchar(15) NOT NULL default ‘*’,
QuotaSize smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
QuotaFiles int(11) NOT NULL default 0,
PRIMARY KEY (User),
UNIQUE KEY User (User)
) TYPE=MyISAM;

quit;

pureftpd db’ sine gecis yaptim ve ftpd ismiyle bir tablo olusturdum, quit komutu ile MySQL’ den ayrildim. Tablodaki fieldlara dikkat ederseniz neler yapabilecegimiz konusunda az cok fikir sahibi olabilirsiniz.

FTP Server Kurulum Notlarım!

Pure Ftp Server programının Linux (ubuntu) Server'a kurulması.

Komut satırında root olarak login olduktan sonra (Eğer root değilseniz komutun başına sudo ekleyin)

apt-get install pure-ftpd

yazmanız yüklemek için yeterlidir.

Gerekli ayarları ve FTP yönetimini burada paylaşacağım.

---------------------------------------------------------------------------------------
Yazının çizgilerle ayrılmış bu bölümü FTPd konusu dışında özel bir yazıdır. Acele pure FTPd programını öğrenmekle ilgileniyorsanız bu kısmı okumayabilirsiniz; Bu yazıyı buraya bu gün yazdım. (04.11.2009) Ve tabiki iş hayatımın yoğunluğu arasında gün içinde Pure FTPd programının yönetimi hakkında Türkçe kaynak araştırmaya başladım. Ancak akşama çözümü bulabildim. Kısa süre içinde sizinle paylaşacağım. Ancak burada yazmamın asıl nedeni bu değil. Şunu farkettim ki, bu güzelim özgür, bedava ve sınırsız kaynak olan Linuxa ilgi gerçekten çok çok az. Çünkü şu an google 'da pure ftp program komutları diye arattığımda en üst sıralarda gofrm ve benim bu yazım çıkıyor. Oysaki, insanlar yazıları üste çıksın diye uğraşmazlar mı.. Linux hakkında daha kolay erişilebilecek bilgilerle bu konuya biraz da ben katkı sağlayacağıma güveniyorum. İnsanları Linuxçu yapabileceğime ve epey kişileri etkileyeceğime onlarında başkalarını etkileyerek halkanın büyüyeceğine inanıyorum.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Pure-FTPd programı kullanımı, komutları, şifre verme, klasör ftp paylaşımı vs..

Önce şu komutla _pure-ftpd 'yi kullanıcı grubu olarak ekleyelim.

groupadd _pure-ftpd
useradd-g _pure-ftpd-d / var / empty-s / etc _pure-ftpd

FTP Server'ı Mysql üzerinde kurma;
MySQL destekli PureFTPd kuracagiz. Bandwidth management ve kota limitlerine deginecegiz. Database imize kullanici ekleyip cikartacagiz. Genel olarak;

* MySQL Destekli PureFtpd Kurulumu
* PhpMyAdmin Kurulumu
* MySQL Kurulumu
* PureFTPd MySQL Db’ si olusturma

islemlerimi yapacagiz.

1. MySQL ve PhpMyAdmin Kurulumu

apt-get install mysql-server mysql-client libmysqlclient15-dev phpmyadmin apache2

komutuyla ihtiyacim olan paketleri kuruyorum, hemen ardindan ilk isim MySQL root password’ unu atamak oluyor.

mysqladmin -u root password gofrmpw

MySQL root sifremi gofrmpw olarak atadim.

2. MySQL Destekli PureFTPd’ nin Kurulmasi

apt-get install pure-ftpd-mysql

komutuyla direk kurulumumu yapiyorum.

Ftp icin bir user ve user grubuna ihtiyacimiz var..

groupadd -g 2007 ftpgroup
useradd -u 2007 -s /bin/false -d /bin/null -c “gofrmuser pureftpd user” -g ftpgroup ftpuser

komutlari ile 2007 id’ li kullanici ve grubu olusturdum.

3. Pure-Ftpd icin MySQL Database

mysql -u root -p

CREATE DATABASE pureftpd;
GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP ON pureftpd.* TO ‘pureftpd’@'localhost’ IDENTIFIED BY ‘gofrmpw’;
GRANT SELECT, INSERT, UPDATE, DELETE, CREATE, DROP ON pureftpd.* TO ‘pureftpd’@'localhost.localdomain’ IDENTIFIED BY ‘gofrmpw’;
FLUSH PRIVILEGES;

MySQL’ e root olarak baglandim. pureftpd ismiyle db olusturdum. Db ye erisim icin gofrmpw sifresi ile pureftpd kullanicisi olusturdum ve select, insert, update, delete, create, drop gibi yetkileri verdim. gofrm - com için oluşturulmuş özgün makaledir..

USE pureftpd;

CREATE TABLE ftpd (
User varchar(16) NOT NULL default ”,
status enum(’0′,’1′) NOT NULL default ‘0′,
Password varchar(64) NOT NULL default ”,
Uid varchar(11) NOT NULL default ‘-1′,
Gid varchar(11) NOT NULL default ‘-1′,
Dir varchar(128) NOT NULL default ”,
ULBandwidth smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
DLBandwidth smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
comment tinytext NOT NULL,
ipaccess varchar(15) NOT NULL default ‘*’,
QuotaSize smallint(5) NOT NULL default ‘0′,
QuotaFiles int(11) NOT NULL default 0,
PRIMARY KEY (User),
UNIQUE KEY User (User)
) TYPE=MyISAM;

quit;

pureftpd db’ sine gecis yaptim ve ftpd ismiyle bir tablo olusturdum, quit komutu ile MySQL’ den ayrildim. Tablodaki fieldlara dikkat ederseniz neler yapabilecegimiz konusunda az cok fikir sahibi olabilirsiniz.

Yukarıdaki kodlar bazı phpmyadmin / mysql sürümlerinde çalışmayabilir, Hatta bu kodlar tırnak sorunu yüzünden (bazı tırnaklar web üzerinde düzgün görüntülensin diye oynanmış değişik karakterler içermektedir ve özellikle enum alan'ı yüzünden sorun çıkartabilir.

Kendi myadminimde deneye deneye bu sorunu çözdüm size de aşağıya yapıştırdım, Bu forum (vbulletin) sorun çıkartmazsa çalışan şekli aşağıdaki gibidir. (Not enum'da sorun yaşarsanız. enum tanımı yaptıktan sonra parantezsiz olarak tek tırnak 0 sonra bi tek tırnak daha sonra boşluk sonra virgül sonra tek tırnak sonra 1 sonra tek tırnak yazın.

İşte SQL Bu kodları myadmin'in sql bölümüne yazın.

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `ftpd` (
`User` varchar(16) NOT NULL,
`status` enum('0','1') NOT NULL DEFAULT '0',
`Password` varchar(64) NOT NULL,
`Uid` varchar(11) NOT NULL DEFAULT '-1',
`Gid` varchar(11) NOT NULL DEFAULT '-1',
`Dir` varchar(128) NOT NULL,
`ULBandwidth` smallint(5) NOT NULL DEFAULT '0',
`DLBandwidth` smallint(5) NOT NULL DEFAULT '0',
`comment` tinytext NOT NULL,
`ipaccess` varchar(15) NOT NULL DEFAULT '*',
`QuotaSize` smallint(5) NOT NULL DEFAULT '0',
`QuotaFiles` int(11) NOT NULL DEFAULT '0',
PRIMARY KEY (`User`),
UNIQUE KEY `User` (`User`),
UNIQUE KEY `User_2` (`User`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1;

Konu twko tarafından (26-01-2010 Saat 19:10 ) değiştirilmiştir.
academy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla